Wino to wyjątkowy napój, który powinno się spożywać w nieco inny sposób niż inne rodzaje trunków. Zaleca się, by jego spożywanie było bardziej świadome i uważne, biorąc pod lupę nie tylko jego smak, ale też inne aspekty. Zagłębienie się w to pozwala na pełniejsze wrażenia zmysłowe, dzięki którym można odkryć ich sekrety. Warto więc być świadomym tego jak wygląda degustacja wina i jakie zasady picia tego trunku powinno się zachowywać niezależnie od okoliczności.
Fazy – degustacja wina
Prawidłowa degustacja wina musi angażować trzy zmysły takie jak wzrok, zapach i smak. Odbywa się w trzech krokach, pierwszy to ocena wzrokowa, drugi ocena zapachu, a trzeci to ocena smaku. Wbrew różnym stereotypom do jej przeprowadzenia nie wymaga się posiadania specjalistycznych przyrządów czy akcesoriów. Niezbędne będą kieliszki, niegazowana woda do płukania ust oraz biały obrus na stole. Obecność białego obrusa jest kluczowa po to, by móc ocenić walory kolorystyczne danego trunku. Ważne jest to, by podczas degustacji w pobliżu nie znajdowały się intensywne aromaty, które mogłyby wpłynąć na złą ocenę poszczególnych win, ich prawdziwego smaku i zapachu.
Ocena wzrokowa
Dla wielu to dość abstrakcyjny etap, jednak prawidłowa degustacja wina rozpoczyna się od oceny wyglądu wina. Podczas tej fazy dokonuje się oceny barwy trunku, jego gęstości, przejrzystości, klarowności oraz płynności. Fachowo elementy te składają się na „suknię” wina, która przed poznaniem zapachu i smaku jest w stanie nam dużo powiedzieć na jego temat. Na półkach sklepowych nie ma takich samych win czerwonych, jedne będą bardziej fioletowe, inne bardziej różowe, a jeszcze inne granatowe. Odcieni czerwieni jest mnóstwo. Tak samo jest w przypadku białych win, które mogą przybierać kolor słomkowy, żółty czy zielonkawy. Wlewając wino do kieliszka należy kręcić nim lekko tak, by płyn obtoczył ścianki naczynia, by móc zaobserwować jak po nich spływa przez co można dokonać oceny jego gęstości. Następnie sprawdza się jego klarowność, przejrzystość i pobłysk.
Ocena zapachowa
Kolejny etap to ocena zapachu wina. Jak można się spodziewać aromaty win będą się między sobą różniły, jest uzależnione od szczepu winorośli, metod hodowli krzaków, warunków klimatycznych czy czasy dojrzewania wina. Celem degustacji jest identyfikacja tych zapachów i ustalenie ich różnorodności. Wina bardzo często są kompilacją różnych owoców, kwiatów i przypraw. Oprócz identyfikacja ocena zapachowa skupia się na analizie jego intensywności, jakości oraz kompleksowości. Zaleca się, by nawet mniej doświadczone osoby próbowały określić nuty zapachowe.
Ocena smakowa
W winach można odnaleźć cztery główne smaki takie jak słodki, kwaśny, gorzki i słony. Smak słodki uzyskuje się dzięki obecności cukrów, gliceryny i alkoholu, kwaśny pochodzi od kwasów owocowych, gorzki gwarantują polifenole, a słony przeróżne minerały. Bardziej profesjonalni degustatorzy są w stanie wyczuć smaki czerwonych owoców, gruszek, śliwek czy innych przypraw. Degustacja powinna polegać na odchyleniu głowy w tył i wlaniu odrobiny płynu do ust tak, by pokryć winem całą powierzchnię języka, by wyczuć wszystkie poszczególne smaki.