Jak zrobić sushi w domu?

Jak zrobić sushi w domu?

To danie pokochał niemal cały świat. Specjalny ryż, kawałek łososia, oraz płat wodorostów nori to główne składowe dania, które fantastycznie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Tak jest, mowa o sushi. 

Aby skosztować tego japońskiego przysmaku, niekoniecznie trzeba udawać się do sushi baru. Pyszne sushi można przyrządzić w domu, pod warunkiem, że zaopatrzysz się w niezbędne produkty.  Z pewnością, zrobisz tym wrażenie na domownikach lub zaproszonych gościach. Sprawdźmy więc, jak wykonać sushi samodzielnie.

Produkty do Sushi

Jak zrobić sushi w domu?

Każdy domowy szef kuchni wie, że skompletowanie składników do dania, które chce się wyczarować, to podstawa. Do sushi potrzebne będą: 

  • krótkoziarnisty ryż, o owalnym kształcie, który dobrze się klei. Można go dostać w sklepach z azjatyckimi produktami, bądź w supermarketach, opisany jako ryż specjalnie do tej potrawy. Odradzamy próby zastępowania go zwykłym ryżem — to się nie uda;
  • nori — czyli sprasowane algi morskie stanowiące zewnętrzną część dania; 
  • sos sojowy — najlepiej wybrać taki dobrej jakości, bez sztucznych wzmacniaczy smaku;
  • wasabi — japoński chrzan, o ciekawej, zielonej barwie. Może być elementem składowym rolki, bądź być podawany osobno — wedle upodobań;
  • ocet ryżowy — używa się go do przygotowania zaprawy do ryżu. Inne rodzaje octu nie są dla niego alternatywą i z pewnością zepsują smak;
  • gari — marynowany imbir, który używa się do oczyszczania kubków smakowych pomiędzy kolejnymi kawałkami rolki;
  • morskie ryby i owoce morza — koniecznie świeże
  • świeże i marynowane warzywa — jest tu duża dowolność, Najczęściej wykorzystuje się marchew, szczypior, por czy ogórki. 

Spoza produktów spożywczych przyda się też bambusowa mata do zwijania i ostry nóż. 

Udało się zgromadzić wszystkie składniki? Świetnie! W takim razie możemy przejść do kolejnego etapu!

Jak zrobić sushi?

Zacznijmy od ryżu. Jego porcję należy opłukać pod bieżącą wodą, tak aby wypływająca z niego woda była zupełnie czysta. Przy tym zadaniu, warto uzbroić się w cierpliwość, ponieważ może to trochę potrwać. Kolejny krok, to pozostawienie opłukanego ryżu w wodzie, na jakieś 30 minut. Następnie ryż należy jeszcze raz opłukać i zagotować w proporcjach 1:1 lub 1:2 (ryż, woda). Nie solimy, ponieważ ryż może przez to stwardnieć. 

Następnie należy przygotować sos do ryżu na bazie octu ryżowego. Wybrana ryba morska, koniecznie musi być świeża. 

Ważne jest, aby ryż zdążył całkowicie wystygnąć. Jeżeli będzie wciąż ciepły, płaty nori stracą swoją chrupkość i staną się gumowate.  Przed zwijaniem, należy mieć pod ręką miseczkę z wodą do maczania palców. Układamy ryż na płacie nori, dbając o to, aby część algi pozostała bez ryżu, bo to tam będziemy układać pozostałe składniki. Prawidłowo zrolowane sushi nie powinno mieć nori wewnątrz rolki, jednak jeżeli tak się zdarzy to defekt jedynie kosmetyczny, a nie smakowy. Aby ukroić eleganckie kawałki bez miażdżenia zawartości, przyda się świeżo naostrzony nóż. Sushi podawaj z miseczką sosu sojowego, wasabi oraz z gari. Coś nie wyszło? Bywa i tak. Praktyka czyni mistrza. A jeżeli nie masz cierpliwości, zawsze możesz zamówić te pyszności z Oto sushi. 

Podobne artykuły