Krewetki - z jakim winem je przyrządzić?

Krewetki - z jakim winem je przyrządzić?

Zastanawiając się, jakie wino podać do krewetek, z pewnością pojawią się podzielone zdania. Jedni preferują białe, inni natomiast czerwone. Jednak to chyba pierwszy wariant zdobyłby więcej głosów. Przygotowanie posiłku z krewetek i wina nie powinno sprawić trudności. Należy pamiętać, że siła tkwi w prostocie.

Krewetki - z jakim winem je przyrządzić?

Krewetki z winem – sposoby przyrządzania

Najprostszy przepis obejmuje podsmażenie marchewki, czosnku i imbiru, następnie dodaje się do tego krewetki i dolewa wina. Kolejnym krokiem jest podgrzewanie całości przez około 8 minut, bez przykrycia i na średnim ogniu. Na samym końcu doprawia się danie i jest już gotowe do spożycia. Wiele osób je takie dania ze świeżym pieczywem. Wśród białych win warte polecenia jest między innymi Kokas-Hegyi Chardonnay, Pócz oraz Balaton. Oczywiście wybór jest znacznie większy, w zależności od tego, skąd pochodzi. Znaczenie ma ponadto końcowy smak potrawy, który chce się uzyskać oraz użyte dodatki. Każdy trunek podbija smaki poszczególnych produktów.

Różowe wino do krewetek

Krewetki na różowym winie to również dobry pomysł na pyszną kolację. Wina różowe są najczęściej bardzo orzeźwiające, sprawdzi się między innymi do krewetek z makaronem. Morskie specjały wymagają dopieszczenia, co może zapewnić odpowiednio dobrane wino. Węgierskie trunki mogą sprostać temu zadaniu w stu procentach. Mile widziane jest wino o łagodnym, owocowym smaku, który doda potrawie właściwego charakteru. Każdy smakosz ma swoje ulubione połączenia, z których po prostu nie chce rezygnować. Jest to całkowicie zrozumiałe i nie powinno się tego w żaden sposób negować. Każdy nowy smak to eksperyment kulinarny, a przed nimi nie powinniśmy się bronić. Metoda prób i błędów zawsze jest właściwa. Być może przypadkiem  odkryje się coś nowego i zaskakująco pysznego. Każda gospodyni domowa powinna decydować się na nieoczywiste połączenia w kuchni. Jest to o wiele lepsze rozwiązanie, niż poleganie na tych samych smakach. Inspiracje są po to, aby testować i czerpać z tego satysfakcję.

Podobne artykuły